(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Valašské hňápané zelé
Potřebné ingredience
10kg zelí,1/2 balíčku kmínu,3cibule,5lžic soli,1-2jablka,kopr.
Postup přípravy
Vypláchneme a vyčistíme soudek,Nakrouháme si zelí(my jsme na to s manžou byli dva takže jsme klasicky krájeli nožem a dá se to),cibuli taktéž nakrájet,jablka rozčtvrtit a odřezat jadřince,.Zelí jsme vložili do vyčištěné vany,prosypali solí,kmínem a cibulí.Nechali jsme to 1h proležet(někdo nechává i přes noc) a pak jsem já vymydlenou nožičkou po částech šlapala v lavoru.(sem se hezky zapotila a všeci se chechtali jak pominutí).Vodu,co šlapáním vznikala jsme slívali bokem.Manža skládal po částech do soudku,prokládal koprem a jablky.Pořádně to musíte uducat,vytlačit vzduch.Nakonec tu vodu co jste si uschovali nalijte na zelíčko.Až je vše zaplněno musí se to zatížit.Žulová kostka nám tam nevlezla tak jsme tam vložili 3 podšálky a doprostřed zavařovací sklenici naplněnou mokrým pískem(aby to bylo těžké.Museli jsme si nějak poradit.Do žlábku se vlije čistá voda a dá se to na teplé místo kvasit.Musíme to hlídat a dolívat do žlábku vodu.Zelí také nesmí vyschnout,musí být pořád pod vodou.Pokud vyschne nalijeme tam převařenou osolenou,studenou vodu.Občas můžeme propíchnout zelí nějakou tyčkou aby se uvolnili plyny(ale nemusíte)Po 3týdnech odneseme do chladna.Třeba do sklepa.Dá se uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok.Není nad domácí zelíčko,tak zkuste,nic na tom není!Někdo ještě přidává česnek,křen.Je to na vás co zvolíte.
Tohle všechno je potřeba
zelíčko odpočívá ve vani
moje nožka- tentokrát jako pracovní pomůcka
Manža dolívá vyšlapanou vodu
podšálky posloužili ke stlačení
Tady už sklenice s pískem
A finální fáze-dolití vody do žlábku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Hyzule
(upraveno)
9. 12. 2008, 8:19
Tak musím říct že jsme zelí koštovaly a nemá chybu je výtečné.Největší radost má manža
Lenyela
(upraveno)
22. 11. 2008, 19:39
Paníé Marcelo a umyla jste si nohy?
Hyzule
(upraveno)
22. 11. 2008, 19:47
@Lenyela
no dovolte a néé jednou.Na hygienu si potrpíme
veronika777
(upraveno)
19. 11. 2008, 6:38
Proti gustu.. ale toto neí rozhodně postup na pravé valašské zelí !! Ta sůl se dává do zelí jako konzervant, tudíž 5 lžíc na 10 kg zelí je málo.. za další, voda, která se vytlačí, se zpět nedává - ani to není logické, proč nalévat zpět něco, čeho se chceme zbavit.. Po utlačení zelí se dává jako zátěž opravdu žulová kostka, která naopak vytlačí a vykvasí zbytek vody ze zelí, která nám v zelí zůstává !!! Tudíž je dobré "zelák" postavit do nějaké např. mísy, škopíku atd.. protože při procesu kvašení - a to v teple !!!! se voda ze zelí tlačí ven a voda ve žlábku bude stále, ale z kvašení !!! Voda do žlábku se dolévá až po fázi kvašení, tj. po několika týdnech a navíc, "zelák" se zakrývá poklopem přímo na to určeným a pak je nezbytná voda ve žlábku !!! Tož tak, tak sa u nás na Valašsku dělá hňápané zelé, cérky !!!
Hyzule
(upraveno)
19. 11. 2008, 7:18
@veronika777
Paní Verčo,zdravím.Jelikož jsme zelí šlapali prvně.Všude jsme sbírali informace o postupu.Většinou se uvádělo na 10kg zelí 10-20g soli.Zkuste mrknout na internet tenhle postup používá myslím dost lidí.Nějak jsme to dali dohromady a takhle vzniklo naše zelé.Jsme Valaši-tudíž Valašské.Hňápali jsme tudíž hňápané.Třeba ještě vyhrajeme na Jasance na Moštárce 1. cenu v soutěži o nejlepší zelé. To byl fór Ale jinak dík za příspěvek..ráda jsem se poučila.
Vrsovanda
(upraveno)
19. 11. 2008, 5:13
Vypada to dobre, musim zkusit